У яких продуктах міститься клітковина




У яких продуктах міститься клітковина? Клітковина, яка є сплетінням харчових рослинних волокон, дуже значима для організму. Вона головний помічник шлунково-кишкового тракту. Велика кількість клітковини лікарі радять вживати у разі запору. Виводячи холестерин, токсини і шлаки з організму, вона покращує роботу кишечника. Тобто для кишечника вона є свого роду «санітаром». Вона незамінна для тих, хто прагне до схуднення. Створюючи ефект ситості при використанні, вона дозволяє людині обходитися меншою кількістю їжі. Чималу роль клітковина грає і в профілактиці ракових захворювань.

 У яких продуктах міститься клітковина?

Клітковини багато в свіжих фруктах, овочах і зелені. Особливо багаті нею: всі види капусти, редис, гриби, морква, спаржа, петрушка, банани, яблука, персики, ананаси, виноград. Термічна обробка помітно знижує кількість харчових рослинних волокон. А тому краще вживати в їжу свіжі фрукти і овочі. При цьому від шкірки ті ж яблука, огірки або редис краще не очищати.
Бобові культури - це квасоля, сочевиця, горох, боби, соєві продукти - також містять чимало клітковини.
Присутня вона і в необроблених цільних злаках, крупах. Каші з таких круп (вівсяна, гречана, рисова) корисно включати в свій щоденний раціон.


Непогано можна поповнити організм клітковиною, вживаючи сухофрукти: чорнослив, курагу, родзинки.
Містять клітковину і горіхи. Тому часто і потроху ласувати горіхами, мигдалем, фундуком - також дуже важливо. Дуже корисно з'їсти на сніданок кашу, додавши туди трохи горіхів і сухофруктів.
Борошно грубого помелу з різними злаками та насінням - основа висівкового хліба.