10 Рецептів приготування фуа-гра. Що це таке і як фуагра приготувати правильно і смачно?

Про шикарному блюді французької кухні фуа-гра, напевно, чули вже всі. Хоча спробувати його довелося далеко не кожному. Так що ж таке фуа-гра? Фуа-гра - це жирна печінка: саме так перекладається фуа-гра з французької мови. Іншими словами, фуа-гра - це гусяча печінка, приготована з гусака, відгодоване спеціальним чином.

Перш за все під фуа-гра мається на увазі особливим чином приготовлена ​​гусяча печінка. Однак, сучасні кухарі-умільці призвичаїлися готувати фуа-гра і з качиної печінки, і з печінки перепелів, і навіть з більш звичної нам свинячий та яловичої печінки.

Історія фуа-гра досить довга і цікава. Насправді французький делікатес - фуа-гра - має цілком єгипетські коріння. Стародавні єгиптяни взагалі відрізнялися особливою тямущі і спостережливістю - вони-то вже майже 5 тисяч років тому і примітили, що в кінці зими гуси, що готуються до польоту на батьківщину, хорошенечко від'їдаються і накопичують в області печінки ніжним і смачним жирок.

Прихильність до ласощів з гусячої печінки у єгиптян перейняв наступний передовий народ - римляни, одна з легенд яких навіть, як відомо, свідчить, що гуси врятували Рим від пожежі. Однак, основний, головний секрет фуа-гра полягає навіть не стільки в тому факті, що це блюдо готують з гусячої печінки, а в тому, що печінка далеко не кожного гусака підійде для приготування фуа-гра за всіма правилами рецептури.

Важливо, щоб гусак ще й був правильним чином відгодованим правильної їжею! Існує дві версії, з чого повинен складатися раціон харчування гусака, печінка якого повинна стати коронною стравою на столі. Отже, за однією версією гусака необхідно відгодовувати інжиром і ячмінної борошном, а за іншою версією - волоськими горіхами і борошном.

Як приготувати фуа-гра? Рецепт приготування фуа-гра № 1

У Середні віки у Франції мода на фуа-гра нахлинула з новою силою і продовжується до цих пір. Рецепт приготування фуа-гра від французького кухаря Жан-П'єро Клозе такий: треба гусячу печінку з сіллю і прянощами згасити в соку гусячого жиру. Інший рецепт приготування фуа-гра від єврея Мішеля Леві полягає в тому, що жирну гусячу печінку тушкують на сковорідці в меду і в молоці, потім дістають і акуратно розрізають теплим або навіть гарячим ножем на часточки завтовшки 1 см, після чого їдять з ніжним, свіжим білим хлібом без домішок.

Рецепт фуагра № 2

Є ще один рецепт, як готувати фуа-гра: для цього гусяча печінка Шпиг (наповнюється) гусячим жирком і хорошим фаршем із яловичини, плюс всередину печіночки додається гриб-делікатес - трюфель, це все самим акуратним чином обсмажується-гаситься в гусячому ж Жирков, охолоджується, томно нарізається і подається до столу у вигляді окремого блюда або у вигляді бутербродів на білому, ніжному хлібі.

 Рецепт фуа гра  № 3

Найпростіший і смачний спосіб приготування фуа-гра - це коли кухар бере свіжу гусячу (в крайньому випадку - качину) печінка, солить її і перчить своїми улюбленими прянощами дуже делікатно, топить гусячий ж жирок на сковороді і в ньому обсмажує гусячу печінку, яка потім подається посередині тарілки з різними соусами, ягодами і цитрусовими плодами, фруктами.

Фуа-гра консервують і маринують, і що тільки з ним не роблять!

 Рецепт фуа-гра  № 4

Ось рецепт приготування фуа-гра у вині. Необхідно купити у постачальників фуа-гра - найкраще з Перигора або з Пікара, розморожуємо гусячу печінку, кладемо на 10 хвилин у теплу воду, щоб фуа-гра наша не розсипалася, видаляємо всі протоки, солимо і перчимо білим або чорним перцем, викладаємо в глиняний або іншу підходящу посуд з товстими стінками довжиною 15-20 см печінка, добре приминається фуа-гра, щоб вона щільно «лягла» в формочку (це дуже важливо! щоб фуа-гра щільно прилягала до країв), і заливаємо міцними, улюбленими алкогольними напоями - найкраще сумішшю з арманьяка або коньяку з кріплених вином - портвейном або баньюльсом. Також фуа-гра можна залити коньяком з трюфелями, мускатом, і взагалі чим завгодно - в загальному, улюбленим напоєм.

Все це чудо на 24 години - на добу залишаєте для того, щоб печінка замаринувати, а після в духовку - готуватися на водяній бані, причому поверхня фуа-гра щільно закриваємо фольгою. Подається з підігрітими хлібцями або тостами.
Додати своє об'явленіеЕто Важливо прочитати всім, навіть ...

Рецепт фуа-гра № 5

Вдома готувати гусячу печінку можна просто закинувши її порізані шматки на розпечену сковорідку з додаванням винограду - готується практично миттєво. Гурмани люблять потім ще фуа-гра облити фіговим варенням або куштувати його з ванільним соусом. Смачної фуа-гра виходить, якщо її запекти у фользі - пальчики оближеш!

Рецепт фуагра № 6

Особисто перевірений рецепт приготування фуа-гра наступний. Беремо абсолютно свіжу фуа-гра, чи то пак - гусячу жирну печінку, грам 500-600, грам 30-50 портвейну, трохи солі, білого перцю, фольгу для випічки. Спочатку акуратно видаляємо всі нерви, жовчні протоки з фуа-гра, обмазуємо отриманий результат сіллю і перцем, заливаємо портвейном і визначаємо в холодильник на 30-60 хвилин.

Після чого просочену портвейном і спеціями фуа-гра загортаємо у фольгу, проколюємо її в декількох місцях і поміщаємо в духову розігрітий шафа (170-190 градусів). Дуже важливо правильно розрахувати час і не перетримати печінку в духовці. Крізь проткнуті щілини в миску, в якій лежить фольга з фуа-гра, буде витікати жир, а при зазначених вище градусах 500-600 грам фуа-гра буде готуватися хвилин 30. Якщо є можливість, орієнтуйтеся на час запікання фуа-гра, позначене на етикетці продукт.

Можна орієнтуватися на наступне час. Спочатку перед приміщенням фуа-гра в піч її треба розігрівати 5 хвилин при 160 градусах. На приготування в духовці 500-700 грам фуа-гра при 160 градусах знадобиться 30 або 40 хвилин в залежності від того, який ступінь просмажене, готовності фуа-гра Вам потрібна.

Пробувати на смак фуа-гра під час приготування не можна, бо марно: холодна та гаряча фуа-гра - це дві різні різниці. І якщо вже вийняв фуа-гра з печі, дороги назад немає. Якщо у фольгу або в форму з фуагра потрапив гусячий жир, його треба акуратно злити. Далі фуагра повинна охолонути (фольгу не розкривати!) І вона поміщається в холодильник, де згідно з рецептурою, їй треба «відлежатися» 2 дні (а можна обійтися і без «відлежування»), а потім уже її можна вживати у всіх видах і з будь-якими гарнірами і соусами.

Як готувати фуагра № 7

В принципі, також готується і фуа-гра на водяній бані. Тільки фуа-гра спочатку закладається не в фольгу, а в каструльку, де і прикривається зверху щільно фольгою, і вже отак каструлька потім ще поміщається в трохи більшу каструлю, в якій налита вода.

Рецепт фуагра № 8

Можна ще готувати фуа-гра по-селянськи: сковорода посипається крупною сіллю (але не сильно!) І свіжомеленим чорним перцем, розігрівається - в неї кладеться фуа-гра, в яку додається трохи хересу і бальзамічного оцту (!).

Рецепт фуагра № 9

Гарна ще фуа-гра, порізана на пластинки в 1 см завтовшки і обсмажена майже без жиру на розпеченій сковороді так, щоб у неї з двох сторін вийшла корочка, а всередині - сама ніжність. Відмінно йде з маринованої грушею або зі свіжою динькою. Смачна фуа-гра виходить з поєднання гусячої печінки з беконом.

Рецепт фуагра № 10

Заморожену фуа-гра можна досить швидко і смачно приготувати, просто виклавши її на чистий рушник і добре посипавши крупною сіллю з меленим перчиком. Рушник з фуа-гра загортається і на добу кладеться в нижній, самий теплий відсік холодильника до овочів. Потім сіль зчищається, і фуа-гра поїдається з цибульним, малиновим або фіговим варенням. Теплова обробка не потрібна в даному випадку!