Як квасити гриби.




Рецепт квашених грибів:
- 10 кг грибів
-  5-6 гілочок (250-300 г) малини
- чорної або червоної смородини з листям
-  100-150 г стеблинок кропу разом із суцвіттями і насінням
-  зелень петрушки
-  1 корінь хрону або 1/2-1 головка часнику
- 350-450 г солі
- кип'ячена вода
- 3-4 ст. ложки цукру
-  1/2-1 склянка сироватки


Як заквасити гриби. 

Квасять різні молочники, літні опеньки, ковпаки кільчасті, лисички, опеньки осінні, боровики та інші гриби, що мають м'ясисте плодове тіло. Вибирають молоді неушкоджені гриби, зібрані в суху погоду.
Після того як гриби очищені, підрізають ніжки, гриби промивають холодною водою. Не гіркі гриби вимочують кілька годин, гіркі - 1-3 дні, змінюючи воду кожен день. Потім на решеті дають стекти воді.
Підготовлені свіжі гриби укладають у скляну банку або дерев'яний посуд капелюшками вниз, перекладаючи кожен шар листям і приправами. Квасити можна і без листя. Якщо ж їх кладуть, то нижній і верхній шари повинні бути з листя. Кожен шар завтовшки 5-6 см пересипають сіллю. Зверху накривають кришкою і каменем-гнітом.
Зазвичай при цьому утворюється така кількість розсолу, що він покриває всі гриби. Через кілька днів, коли гриби осядуть можна додати нову порцію грибів з відповідною кількістю приправ. Розсолу повинно бути стільки, щоб їм була покрита і кришка. Частково це можна регулювати з допомогою каменю-гніту, за потреби збільшуючи його вагу. Якщо ж і тоді рідини буде недостатньо, додають чистою кип'яченою або підсоленої води, в залежності від того, потрібно чи ні додати до грибів солі. Гриби заквашуються протягом одного або двох місяців.
При квашенні в грибах гіркота зникає і сирий смак, їх не використовують у сирому вигляді для приготування салату або як гарнір до різних страв. Для прискорення квашення до грибів можна додати цукор і сироватку. Остання впливає як грибкова культура: наявні в сироватці бактерії швидко розвиваються і надають грибів чистий смак. Цукор потрібен їм для харчування. При виявленні цвілі кришку і камінь-гніт промивають розчином оцту, цвіль видаляють як з розсолу, так і з внутрішньої сторони посуду.

/ Як квасити гриби./