Рецепти наливок.




Рецепти наливок.  Я не закликаю вас уподібнюватися дядькові цього героя, але мистецтво приготування наливок повністю втрачено на Русі. Не те, щоб мене здолав «квасний патріотизм» (про квас теж треба написати), але серед алкогольної продукції, споживаної населенням, наливки, на жаль іноземні, займають чималу частку. І це дивно: маючи великий досвід в приготуванні наливок, ми біжимо в магазин, купуємо там вермут або мартіні та радісні біжимо додому. В той час, як вітчизняні рецепти не уступають по якості та смаку, крім того, складаючи наливку за своїм рецептом, ви знаєте заздалегідь яку атмосферу ви хочете створити за столом. З моєї точки зору, це досить нерозумно. І в результаті, ми маємо певну точку зору на споживання алкоголю: П'ють, щоб настав сп'яніння. В той час, як правильно приготовлена наливка, може створити задушевну атмосферу за столом, підняти настрій і розвеселити.


Що таке наливка? Наливки - це найбільш поширений в Україні, і не тільки в Україні, натуральний алкогольний напій. Наливки готують із застосуванням горілки і спирту, так і без них, використовуючи для бродіння тільки цукор. Наливки чудово зберігають аромат плодів, з яких вони виготовлені. Натуральні слабоалкогольні наливки готують за нескладною технології: у бутель на 4/5 обсягу засипають стиглі ягоди без домішки зелені (листя і пагонів), засипається доверху цукром. Бутель прикривається марлею або полотном і ставиться на сонці на 3-5 днів, періодично струшується. Після початку бродіння бутель прибирають від сонця в темне місце на 1, 5-2, 5 місяця. Процес дозрівання наливок для різних ягід і фруктів у залежності від способу приготування становить від 1 до 6 місяців. Розрізняють розвиваються, середньостиглі і пізньостиглі наливки. Скоростиглі наливки з полуниці, малини, полуниці, ожини дозрівають протягом місяця. Середньостиглі наливки з вишні, сливи, смородини, брусниці, калини дозрівають в 1, 5-2, 5 місяців. Пізньостиглі наливки з яблук, горобини аґрусу, абрикосів, айви, груш дозрівають протягом 3-6 місяців.


Ось лише деякі рецепти наливок:




Наливка абрикосова.

Стиглі абрикоси нарізати тонкими скибочками, ядра розтовкти. Нарізані абрикоси і товчені ядра перекласти в бутель, заповнивши її на 1/2 обсягу, залити горілкою так, щоб тільки покрити плоди, і додати невелику кількість гвоздики і товченої кориці. Бутель поставити на сонці або в тепле місце і настоювати 2,5 - 3 тижні, збовтуючи кожен день. Потім настій злити, додати за смаком цукор, розлити в пляшки і закупорити.
Що залишилася у бутлі абрикосовую суміш можна засипати цукром або змішати з медом в співвідношенні 1:1, щільно закупорити і настоювати протягом року в прохолодному темному місці. Отримана густа наливка придбає насичений смак та аромат.


Малинова наливка.

Малинова наливка пріготавліваєтся наступним способом: Стиглу і заздалегідь перебрану малину висипають в скляну банку. Заливають її горілкою так, щоб ледь прикривала ягоди. Через двоє, троє діб зливають горілку. Після чого необхідно приготувати цукровий сироп і вже гарячий сироп влити потроху горілку, змішуючи ложкою, потім процідити крізь вату, влити наливку в бутель нижче горлечка закупорити її, поставити в тепле місце на кілька тижнів, щоб суміш настоялася; потім наливку обережно злити і розлити по пляшках. Зберігають малинову наливку в темному місці при кімнатній температурі.
Буває так, що ягоди малини заражені дрібними білими личинками. Це малиновий жучок. Але не поспішайте викидати ягоди: все ще можна виправити. У цьому випадку ягоди потрібно занурити в розчин кухонної солі (на 1 літр води - 10 гр. солі). В отриманий у вас розчин занурте малину і потримайте в ньому 7-8 хвилин. Личинки мають спливти. Видаліть їх, а малину зберіть в друшляк, занурте її у відро з звичайною водою, після чого дайте воді стекти. Тепер ягоди придатні до споживання.

На одну пляшку наливки вам буде потрібно:
Горілка - 1,25 літр., Малина - 4 кг, цукор - 300 гр.

Віджати з малини сік, налити в бутель, додати цукор, закрити горлечко пляшки папером. Поставити бутель на 5-6 днів на сонці або в тепле місце. Сік щодня проціджувати, додаючи трохи цукру (за смаком). Потім бутель поставити в холодне місце і проціджувати сік через кожні два дні, поки наливка не стане зовсім чистою. Тоді бутель закупорити і зберігати в холодному місці.


Наливка вишнево-бруснична «ароматна».

- горілка-0,5 літра
- вишня свіжа(без кісточок)-1 склянку
- брусниця морожена-1 склянка
- гвоздика - 6 шт
- коричневий цукор-0,5 склянки

У скляну, не герметичну ємність насипати вишню, брусниці, цукор, гвоздику, залити горілкою і дуже акуратно перемішати до часткового розчинення цукру.
 Поставити в темне місце і час від часу струшувати вміст.
Тримати в темному місці 6-8 тижнів. Потім дістати і профільтрувати.


Наливка агрусу.

Ягоди аґрусу очищають, миють і насипають в бутель, заповнюючи половину її обсягу, і заливають 70°-ним спиртом так, щоб ягоди були покриті на 1-2 см, і наполягають 3-4 тижні. Потім додають трохи малини (200 г на 1 кг) і наполягають ще 5-7 днів. Після цього наливку зливають, проціджують і дають відстоятися. Наливку знімають з осаду і розливають по пляшках для зберігання. Така наливка має фортецю 22-32°, містить 3-5% цукру і 0,5 - 0,6% кислот, приємна на смак і ароматна.


Слабоалкогольна наливка.

7 кг ягід (малини, смородини, вишні без кісточок або будь-який інший) засипають у бутель, пересипаючи 3 кг цукру, горлечко пляшки обв'язують тканиною і ставлять на сонці на 3-5 днів, періодично потрушують. Після початку бродіння ставлять водяний затвор (або поліетиленовий пакет під гумку) і залишають в темному місці на 30-40 днів до закінчення бродіння. Потім наливку фільтрують, розливають в пляшки, закупорюють. Зберігають в прохолодному, темному місці. Можна готувати слабоалкогольні змішані наливки: у міру дозрівання ягід і фруктів у бутель закладаються дозрілі плоди і пересипаються цукром з розрахунку 300-400 г цукру на 1 кг ягід. При бажанні в останню чергу можна додати свіжовичавлений сік лимона або апельсина і приготувати напій типу «Сангрії».

рецепт наливок