Класична низькокалорійна дієта

Лікувальне харчування при ожирінні передбачає використання «класичної» низькокалорійної дієти. Її мета - вплив на обмін речовин для усунення надлишкових відкладень жиру.

Загальна характеристика низькокалорійної дієти


Призначення раціону зниженої енергоцінності за рахунок жирів і частково простих вуглеводів, але містить всі незамінні харчові речовини. При визначенні енергоцінності дієти індивідуальну потребу в енергії (з урахуванням статі, віку, інтенсивності праці, нормальної маси тіла) зменшують на 20-30% і більше в залежності від ступеня ожиріння, стану хворого, ефективності та місця лікування (лікарня, санаторій).

Нормальне або незначне підвищення вміст білка в дієті. Це попереджає втрати тканинного білка, підвищує енерговитрати за рахунок засвоєння білкової їжі, створює відчуття ситості. Яєчні білки (білкові омлети) при засвоєнні підвищують витрату енергії більше, ніж м'ясо і сир.

Обмеження вуглеводів, насамперед, за рахунок виключення цукру, кондитерських виробів, солодких напоїв та ін Зменшення змісту вуглеводів нижче 100 г не повинно бути систематичним. Хліб обмежують до 100-150 г в день, а при необхідності зменшення енергоцінності дієти - до 50 г або виключають. Бажаний білково-пшеничний або білково-висівковий хліб. Цукор в блюдах і напоях можна замінити ксилітом або сорбітом (30 г на добу) з урахуванням їх енергоцінності.

Кількість жиру в раціоні знижують до 80 р. Жири довше затримуються в шлунку і зменшують збудливість харчового центру, усуваючи відчуття голоду. Жири, головним чином рослинні, підвищують активність ферментів, стимулюючих розпад жиру в організмі.

Обмеження кількості кухонної солі.

Виняток алкогольних напоїв, які послабляють самоконтроль за споживанням їжі і самі є висококалорійними продуктами.

Виключення продуктів і блюд, збуджуючих апетит.

Режим харчування: 5-6 разів на день з достатнім об'ємом для почуття насичення.


Характеристика продуктів і способів приготування їжі для низькокалорійної дієти

Хлібобулочні вироби. Дозволяється житнього та пшеничного хліб з борошна грубого помелу, білково-пшеничний і білково-висівковий хліб - 100-150 г в день. Забороняються вироби з борошна вищого і 1-го сортів, вироби з здобного та листкового тіста.

Супи. До 250-300 г на прийом. З різних овочів з невеликим додаванням картоплі або крупи: щі, борщі, окрошка, борщ. 2-3 рази на тиждень супи на слабкому знежиреному м'ясному або рибному бульйоні з овочами, фрикадельками. Забороняються молочні. Картопляні, круп'яні, бобові, макаронні вироби.

М'ясо та птиця. До 150 г в день. Нежирна яловичина, телятина, кролик, курка, індичка, обмежено - нежирна свинина і баранина, переважно відварені, тушковані, запечені великими і дрібними шматками. М'ясо обсмажують після відварювання. Холодець яловичий. Забороняються жирні сорти м'яса, гусак, качка, шинка, сосиски, ковбаси варені і копчені, консерви.

Риба. Нежирні види до 150-200 г в день. Відварна, запечена, смажена. Нерибні продукти моря. Забороняються жирні види, солона, копчена, рибні консерви в олії, ікра.

Молочні продукти. Молоко і кисломолочні напої зниженої жирності. Сметана - в страви. Сир нежирний і 9%-ної жирності (100-200 г на день) - натуральний і у вигляді сирників, пудингів. Нежирні сорти сиру - обмежено. Забороняється жирний сир, солодкі сирки, солодкий йогурт, ряжанка, топлене молоко, жирні й солоні сири.

Яйця. 1-2 штуки в день. Круто, білкові омлети. Омлети з овочами. Забороняється яєчня.

Крупи. Обмежено для додавання в овочеві супи. Розсипчасті каші з гречаної, перлової, ячної круп за рахунок зменшення хліба. Забороняються інші крупи, особливо рис, манна і вівсяна, макаронні вироби, бобові.

Овочі. Вживають у всіх видах, частиною обов'язково сирими. Бажані всі види капусти, свіжі огірки, редис, салат, кабачки, гарбуз, томати, ріпа. Квашена капуста - після промивання. Обмежують блюда з картоплі, буряка, зеленого горошку, моркви, брукви (сумарно до 200 г на день), а також солоні і мариновані овочі.

Закуски. Салати з сирих і квашених овочів, вінегрети, салати овочеві з відвареним м'ясом і рибою, морепродуктами. Заливне з риби або м'яса. Нежирна шинка. Забороняються жирні і гострі закуски.

Плоди, солодкі страви, солодощі. Фрукти і ягоди кисло-солодких сортів, сирі і варені. Желе та муси на метилцелюлоза, ксиліт, сорбіт. Несолодкі компоти. Забороняється виноград, родзинки, банани, інжир, фініки, дуже солодкі сорти інших плодів, цукор, кондитерські вироби, варення, мед, киселі, морозиво.

Соуси і прянощі. Томатний, червоний, білий з овочами, слабкий грибний, оцет. Забороняються жирні і гострі соуси, майонез, всі прянощі.

Напої. Чай, чорна кава з молоком. Несолодкі соки. Забороняються виноградний і інші солодкі соки, какао.

Жири. Вершкове масло (обмежено) і рослинні олії - в стравах. Забороняються тваринні і кулінарні жири.


Примірне одноденне меню (1635 ккал) низькокалорійної дієти

Перший сніданок: сир кальцинований - 100 г, морква тушкована - 200 г, кава з молоком без цукру - 200 р.

Другий сніданок: салат зі свіжої капусти без солі зі сметаною - 170 р.

Обід: щі вегетаріанські (½ порції) - 200 г, м'ясо відварне - 90 г, горошок зелені без масла - 50 г, яблука свіжі - 100 р.

Полудень: сир кальцинований - 100 г, відвар шипшини - 180 г.

Вечеря: риба відварна (судак) - 100 г, рагу з овочів (½ порції) - 125 м.

На ніч: кефір - 180 м.

На весь день: хліб житній - 150г.

Низькокалорійна дієта має три варіанти. Вони розрізняються по енергоємності (калорійності). На першому етапі нормалізації маси тіла призначають дієту, по калорійності відповідну фізіологічній нормі, тобто усувають переїдання. Часто цього буває достатньо, але якщо цей захід не призводить до зниження маси тіла, то доводиться вдаватися до більшого обмеження калорійності їжі в основному за рахунок зниження кількості жиру і вуглеводів.


Хімічний склад варіантів низькокалорійної дієти

Варіанти низькокалорійної дієти                               Білки,     Жири,     Вуглеводи,    кКал
Основна низькокалорійна дієта                                100-110   80-90     120-150          1600-1850
Помірно обмежена низькокалорійна дієта                 70-80      60-70      70-80            1100-1270
Максимально обмежена низькокалорійна дієта        40-50      30-40      50-70              630-840