Як маринувати оселедець




Інгредієнти:

2 оселедя
2 цибулини
половина лимона
близько 6 чайних ложок цукру
1 морква
лавровий лист - 10-12 шт
8-10 горошин чорного перцю (крупно змелених)


Вихід: дві півлітрові банки (4-6 порцій)

Приготування:

1. Розморожуємо оселедець на нижній полиці холодильника за ніч. Тепер його потрібно обробити. Відрізаємо голову разом із зябрами. Розрізаємо черевце до хвоста і ножем вичищаємо нутрощі. Потім робимо неглибокий поздовжній надріз на спині (тільки щоб розрізати шкірку) і, акуратно підчепивши край шкіроки, повільно знімаємо по напрямку від голови до хвоста. Спочатку з одного, а потім з іншого боку. Стежимо, щоб разом зі шкірою не відривалися шматочки м'яса. Видаляємо плавники (після зняття шкіри вони легко виймаються). Хвіст відрізаємо.

2. Далі дістаємо хребет. Для цього зчищуемо ножем темну плівку, що вистилає очеревину, і відокремлюємо хреберт від м'яса разом з хребтовими кістками. Перевертаємо оселедець і рознімати на дві половини зі спини.

3. Тепер повністю виймаємо хребет, очищаємо філе від решти ребер і інших дрібних кісток. Нарізаємо філе шматочками шириною приблизно в 2 см.

4. Лимон нарізаємо тонкими кружальцями, моркву натираємо на крупній тертці, цибулю нарізаємо кільцями. І шарами викладаємо всю цю красу в банку: на дно - кілька кілець цибулі, лавровий лист, щіпку моркви, шматочок лимона, половину чайної ложки цукру, дрібку перцю. Зверху - шар оселедця. Потім - знову рослинно-цукровий шар. І так робимо , доки поки не доберемося до самого верху банки. Тепер закриваємо щільною кришкою і відправляємо в холодильник.

На другий-третій день відкриваємо банку, пробуємо і вмираємо на місці від захвату. Приготовлений  таким чином оселедець виходить ніжним, солодким, соковитим і дуже, дуже смачним. При подачі можна полити рослинною олією і злегка посолити.