Харчування при цукровому діабеті

Цукровий діабет пов'язаний з порушенням обміну речовин, в основі його лежить недостатнє засвоєння організмом глюкози. Діабет 2 типу часто виникає на тлі ожиріння.При будь-якому типі цукрового діабету велику роль відіграє правильне харчування. При легкій формі цукрового діабету 2 типу дієта є основним методом лікування. При середній і важкій формі захворювання дієту потрібно поєднувати з прийомом цукрознижуючих препаратів або інсуліну.



Що таке «хлібна одиниця»?Як правильно визначити необхідну норму вуглеводомістких продуктів? Всі вони суттєво різняться між собою за своїми фізичними властивостями, складом, калорійністю. Виміряти якимсь одним звичним домашнім способом - за допомогою ложки чи склянки - усі ці важливі параметри їжі неможливо. Не менш важко визначити і необхідний обсяг добової норми продуктів, не маючи спеціальних знань і не бачачи зрозумілих для себе орієнтирів. Щоб полегшити завдання, дієтологами було введене умовне поняття - хлібна одиниця.Хлібна одиниця - своєрідна «мірна ложка" для обчислення вуглеводів. Незалежно від виду та кількості продукту, будь то хліб чи яблуко, одна хлібна одиниця містить 12-15 грамів засвоюваних вуглеводів. Вона підвищує рівень вмісту цукру в крові на одну і ту ж величину - 2,8 ммоль / л - і потребує для засвоєння організмом 2 одиниці інсуліну.

Хлібна одиниця була введена саме для хворих на цукровий діабет, що одержують інсулін. Адже для них дуже важливо дотримуватися щоденну добову норму вуглеводів, відповідну запроваджуваному інсуліну. В іншому випадку у них може виникнути підвищення або зниження цукру в крові - гіпер-або гіпоглікемія. Завдяки введенню поняття хлібної одиниці хворі на цукровий діабет отримали можливість правильно складати меню, грамотно замінюючи одні угльоводсодержащие продукти іншими.Так наприклад, 1 хлібної одиниці відповідає 25-30 гр білого або чорного хліба, або 1/2 склянки гречаної або вівсяної каші, або 1 яблуко середніх розмірів, або 2 штуки чорносливу і т.д.

В добу в організм людини повинно надійти приблизно 18-25 хлібних одиниць. Їх доцільно розподілити на шість прийомів їжі: сніданок, обід і вечеря по 3-5 хлібних од, в полуденки - 1-2 хлібні одиниці .. Велика частина углеводсодержащих продуктів має припадати на першу половину дня.Принципи лікувального харчуванняДієта повинна бути фізіологічно грамотної:Кількість енергії в їжі повинна дорівнювати енергетичним потребам хворого.Кількість білків, жирів, вуглеводів має бути збалансовано.Прийом їжі протягом дня - 5-6 разів.

Для хворих на діабет з надмірною вагою, щоб посилити відчуття насичення, потрібно включати в дієту такі овочі, як свіжа і квашена капуста, салат, шпинат, зелений горошок, огірки, помідори. Для поліпшення функції печінки, яка значно страждає при діабеті, треба вводити в дієту продукти, що містять ліпотропні фактори (сир, соя, вівсянка та ін), А також обмежувати в дієті м'ясні, рибні бульйони і смажені страви.Є декілька варіантів дієт для хворих на цукровий діабет, але практично в домашніх умовах можна користуватися однією (дієта 9), яку можна легко пристосувати до лікування будь-якого хворого, виключаючи або додаючи окремі страви або продукти.

У дієту дозволяється включати:Хліб і хлібобулочні вироби - переважно чорний хліб (200-350 грамів на день, за вказівкою лікаря).Супи на овочевому відварі, на слабкому м'ясному і рибному бульйоні з невеликою кількістю овочів (1-2 рази на тиждень).Страви з м'яса та птиці (яловичина, телятина, нежирна свинина, індичка, кролик у відварному або заливному вигляді).Страви з риби, переважно нежирної (судак, тріска, щука, навага, сазан та ін У відварному або заливному вигляді).Страви і гарніри з овочів (листяна зелень, капуста (білокачанна, цвітна), салат, бруква, редиска, огірки, кабачки, картопля, буряк, морква) у вареному, сирому і печеному вигляді.Страви і гарніри з круп, бобових, макаронних виробів (в обмеженій кількості, зрідка, зменшуючи при цьому кількість хліба в раціоні).Страви з яєць (не більше 2 штук на день у вигляді омлету або некруто, а також для додавання в інші страви.

Кислі та кисло-солодкі сорти фруктів і ягід (яблука антонівські, лимони, апельсини, червона смородина, журавлина та інші) до 200 грамів в день в сирому вигляді, у вигляді компотів на ксиліт або сорбіті. З дозволу лікаря можна використовувати солодкі страви і спеціально приготовані діабетичні вироби.Молоко - за дозволом лікаря, кефір, кисле молоко (всього 1-2 склянки на день), сир (50-200 грамів на день) в натуральному вигляді або у вигляді сирники, сирників і пудингів.Негострі соуси на овочевому відварі з оцтом, томатним пюре-, корінням, а також молочні.Чай з молоком, кава неміцна, томатний сік, фруктово-ягідні соки (всього рідини разом з супом до 5 склянок на день.

Вершкове масло, рослинна олія (всього 40 грамів в день у вільному вигляді і для приготування їжі).Продукти харчування хворого на діабет повинна бути багата вітамінами, тому корисно вводити в раціон пивні і пекарські дріжджі, відвар шипшини.Протипоказані:цукерки, шоколад, кондитерські вироби, здобу, варення, мед, морозиво та інші солодощі;гострі, пряні, солоні і копчені закуски і страви, баранячий і свинячий жир;перець, гірчицю;алкогольні напої;виноград, банани, ізюм;цукор допускається лише в невеликих кількостях з дозволу лікаря.