Як приготувати рис



Сьогодні рис є одним з найбільш популярних продуктів не тільки завдяки своїм смаковим якостям, але і завдяки своїй живильній цінності. Рис володіє високим вмістом вуглеводів і низьким вмістом білків, а крім того містить лише складові елементи жирів, а не самі жири, що робить його незамінним продуктом на столі людей, які дотримуються дієт, спрямованих на зниження ваги. У рисі містяться вітаміни групи В, вітамін Е і цілий ряд важливих мінералів і мікроелементів. Користь рису безсумнівна і не раз доведена лікарями і дієтологами.

Величезна різноманітність видів і сортів рису дозволяє приготувати з цього популярного продукту найширший асортимент страв. Супи й салати, гарніри і основні блюда, плов і різотто - все це і багато іншого робить рис коханим і бажаним продуктом на наших столах. Однак правильне приготування страв з рису вимагає і правильного підходу. Сьогодні «Кулінарний Едем» зібрав і підготував для вас самі основні секрети і поради, які обов'язково допоможуть вам приготувати смачні і ароматні страви з рису.

1. Як уже згадувалося вище, існує величезна кількість сортів рису. Ті, що представлені на прилавках магазинів нашої країни, можна розділити на дві основні групи. Перша - це різноманітні сорти білого, найбільш популярного і звичного для нас, шліфованого рису. Друга ж група - це коричневий, нешліфований рис. У процесі обробки на зернятках такого рису залишається висівковій, що зберігає більшу кількість клітковини, вітамінів і мінералів в порівнянні з білим рисом. Крім того, коричневий рис має більш вираженим ароматом і смаком, але вимагає довгої кулінарної обробки.

2. Сорти білого рису можна умовно розділити за формою зерна. Ті сорти рису, які мають круглу форму зерен, призначені більшою мірою для приготування каш, десертів, суші, різотто та інших страв, де потрібна рис з високим вмістом крохмалю і, як наслідок, з підвищеною клейкістю. Сорти рису з довгими зернами частіше вживають для приготування різних видів розсипчастого рису. Найпопулярнішими і смачними сортами довгого рису є басматі і жасмин.

Ароматний тайський жасмин володіє яскраво вираженим приємним смаком і розсипчастою структурою. Індійський же рис басматі по праву вважається королем рису. Його яскравий горіховий смак і східний аромат не залишить байдужим нікого. При приготуванні індійських страв рис басматі незамінний, так як тільки він здатний повністю розкрити і передати справжній смак індійської кухні.

3. Вибираючи і зберігаючи рис, пам'ятайте, що наш герой украй чутливий до вологості, при якій він зберігається. Намагайтеся купувати рис перевірених виробників в тих місцях, де ви впевнені в правильності його зберігання. Зайва вологість може зіпсувати смак рису, призвести до втрати його аромату і навіть не кращим чином вплинути на структуру зерен. Вдома зберігайте рис у скляних або жерстяних банках в сухому, добре провітрюваному місці. Не забувайте, що рис легко вбирає в себе навколишні запахи. Зберігайте рис вдалині від гостро пахнуть продуктів і спецій.

4. Перед приготуванням будь рис слід правильно підготувати. І довгий, і круглий рис необхідно промивати в холодній воді до тих пір, поки вода не стане прозорою. Круглий рис слід замочити в теплій воді на 10 - 15 хвилин, а вже потім промити водою холодною. Довгий рис після промивки слід осушити на паперовому рушнику. Якщо ви хочете отримати для вашого страви дуже розсипчастий рис, то після промивання і осушення обсмажте його в невеликій кількості рослинного або топленого масла протягом пари хвилин, а лише потім відваріть.

5. Найпростішим способом приготування гарніру з рису є, звичайно ж, варіння. Можна відварити рис у воді, але смачніше всього виходить рис, відварений на м'ясному або овочевому бульйоні. Закип'ятіть 3 склянки бульйону, додайте сіль і всипте 1 склянку рису. Додайте 50 г вершкового масла. Для кольору можна додати ¼ ч. ложки куркуми або 1 ч. ложку томатної пасти. Дайте бульйону з рисом закипіти, накрийте каструлю кришкою і варіть на помірному вогні 15 - 20 хвилин, до повного вбирання рідини. Такий рис відмінно підійде як гарнір до будь-яких страв з м'яса або птиці, а, сбризнутий невеликою кількістю лимонного соку, і до рибних страв.

6. Дуже смачним і надзвичайно розсипчастим виходить рис, відварений по індійському рецептом. Промийте у воді і просушіть 1 склянка басматі. У каструлі нагрійте дві столові ложки рослинної або топленого масла. У гаряче масло всипте рис і обсмажуйте пару хвилин, потім додайте сіль і ваші улюблені індійські спеції (куркуму, кумін, асафетиду) і обсмажуйте ще пару секунд. Залийте рис двома склянками води і доведіть до кипіння на сильному вогні. Як тільки вода закипить, щільно накрийте каструлю кришкою так, щоб виходило якомога менше пара. Зменшіть вогонь до самого маленького і варіть рис, не відкриваючи кришку, 15 хвилин. Готовий рис зніміть з вогню і акуратно розпушіть виделкою, намагаючись не пошкодити зерна.

7. Надзвичайно смачним виходить гарнір з рису, якщо попередньо відварений рис обсмажити з овочами або грибами. Спробуйте приготувати рис з лисичками! Змішайте 1 ст. ложку курячого бульйону, 3 ст. ложки соєвого соусу, сіль і чорний перець. Чотири склянки заздалегідь відвареного рису збризніть половиною такого соусу і перемішайте. 400 г лисичок крупно поріжте і обсмажуйте в рослинному маслі в глибокій сковороді на сильному вогні протягом 3 хвилин.

Залийте лисички ½ склянки білого вина і тушкуйте до готовності. Додайте одну дрібно нарубану головку ріпчастої цибулі і тушкуйте ще 5 хвилин, поки не випарується вся рідина. До готових лисички додайте рис і обсмажуйте всі разом ще 5 хвилин, часто помішуючи. У готовий рис влийте соус, що залишився і ретельно перемішайте. Перед подачею на стіл посипте дрібно посіченою зеленню.

8. Страви з рису можуть служити не тільки гарніром, але і основною стравою. Всім відомі дуже смачні рисові битки, такі ніжні і розсипчасті. Прикладіть трохи зусиль і приготуйте биточки з грибами. Результат здивує і порадує вас. 200 г печериць наріжте дрібними кубиками і обсмажте в рослинному маслі разом з однією дрібно нарубаної цибулиною. Посоліть і остудіть. Дві склянки відвареного рису змішайте з грибами, додайте 1 яйце, 1 ч. ложку крохмалю, чорний перець і приправи за смаком. Все ретельно перемішайте, вологими руками сформуйте невеликі биточки і обваляйте їх у суміші борошна і зерен кунжуту. Обсмажте биточки в рослинному маслі з двох сторін до золотистого кольору, а потім доведіть до готовності в духовці. Подавайте з будь-яким білим соусом. Відмінно підійде, наприклад, вершковий соус бешамель.

9. Що таке рисова каша, знають, звичайно ж, все, проте далеко не всі її люблять. І абсолютно марно! Правильно приготовлена ​​рисова каша - це не тільки ніжне і ароматні ласощі, але й відмінна основа для приготування різних десертів, пудингів і суфле. Потрібно лише вміти її зварити. Один стакан круглого рису промийте, помістіть в каструлю і залийте ½ склянки води. Доведіть до кипіння і дайте воді повністю википіти. Потім додайте 2 склянки молока, сіль і цукор за смаком і варіть на помірному вогні близько 15 хвилин до готовності. Готову кашу заправте вершковим маслом і акуратно перемішайте. Подавайте, посипавши дрібно порубаними свіжими фруктами, горіхами або полив солодким соусом або варенням.

10. З рису можна приготувати не тільки гарніри і основні страви, але й чудові десерти. Відваріть одну склянку рису у воді до розсипчастості. Обіллєте готовий рис холодною водою і відкиньте на друшляк. У каструльці розігрійте 300 мл молока, розчиніть у ньому 50 г цукру. Наріжте на невеликі кубики 40 г вершкового масла і 100 г темного шоколаду. Додайте масло і шоколад до молока і нагрівайте на середньому вогні, часто помішуючи, поки шоколад повністю не розчиниться.

До готової шоколадної суміші додайте рис, ретельно перемішайте, накрийте каструльку кришкою і варіть на повільному вогні 30 хвилин, періодично помішуючи, поки суміш не загусне. Потім додайте 3 г ванільного цукру і 1 ст. ложку коньяку. Все ретельно перемішайте, зніміть з вогню і остудіть до кімнатної температури. Шість столових ложок 30%-их вершків збийте міксером і змішайте їх з шоколадно-рисової масою. Розкладіть десерт по келихах або розеток і поставте остуджують в холодильник. Перед подачею на стіл прикрасьте збитими вершками і шоколадною стружкою.