Як приготувати сир



У домашньому приготуванні сиру немає нічого складно, слід просто виконати всі технологічні стадії процесу:
• Підігріти один літр пастеризованого молока (краще всього в упаковці ТетраПак) до температури 25 градусів (тобто до кімнатної температури). Якщо ви хочете використовувати для приготування домашнє молоко, то обов'язково його прокип'ятіть спочатку, а потім охолодіть до необхідної температури. І пам'ятайте, що в жодному разі не можна додавати заквасочні культури в молоко, температура якого вище ніж 40 градусів. При такій температурі корисні бактерії, що знаходяться в складі закваски, гинуть.
• Висипати один пакетик сухої закваски в підготовлене молоко, добре розмішати і розлити по склянках йогуртниці. Склянки необхідно залишити відкритими, а от кришку йогуртниці закрити. Включити йогуртницю в розетку і залишити на певний час (час приготування залежить від того, який кінцевий продукт Ви хочете отримати, для сиру це приблизно 7-9 годин).
• Для приготування сиру в термосі необхідно вилити в нього отриману суміш з молока і закваски, закрити термос, укутати його і поставити на той же час в тепле місце. Приготування сиру за допомогою заквасок.
• заквасити молоко можна на основі спеціальної закваски "Сир". Отриману в процесі закваски молочну суміш потрібно підігріти на водяній бані при температурі 60-65 С °. Як тільки суміш досягне цієї температури, прибираємо її з вогню, залишаємо на 30-40 хвилин, не розбираючи при цьому самої водяній лазні. Потім, у міру охолодження суміші, на поверхні будуть з'являтися творожистие пластівці, а внизу залишиться сироватка. Щоб отримати бажану консистенцію, потрібно буде сир підвісити на марлі. Термін зберігання домашнього сиру не більше 5 днів, в холодильнику. Любителі солодкого можуть вживати сир з медом або іншими добавками: горіхами, фруктами.

Перезаквашіваніе: Ще один плюс заквасок - це можливість повторного приготування аналогічного продукту. Для цього потрібно додати всього 2-3 столові ложки приготованого раніше продукту в молоко, пастеризоване або кип'ячене, потім розмішати і залишити в йогуртниці на необхідний час. Це може бути 8-12 годин. Готовий продукт використовувати в якості закваски бажано не більше 2-х разів, при більш частому перезаквашіваніі втрачається значна частина корисних бактерій.

Для оптимального приготування кожного продукту на основі заквасок, була розроблена спеціальна таблиця:

Закваска                                    Час сквашування (годин)          Температура, С °

Йогурт                                       8-10                                           36-45
Біфідобактеріум комплекс        8-10                                           36-45
Симбіотиків                              8-10                                           36-45
Сир                                            7-9                                             36-45
Іммуналіс                                 10-12                                           36-45
Наріне                                      10-12                                           36-45
Біокефір                                     8-10                                            36-45
Біоряженка                                8-10                                           36-45

Слід пам'ятати: Посуд для приготування йогурту, сиру або іншого кисломолочного продукту (йогуртниця, кришки, ложки та інша) повинна бути максимально чистою, щоб кінцевий приготований Вами продукт містив тільки корисні бактерії.