Рецепт класичного рататуя:
- 2 баклажана;
- 2 кабачка;
- 5 пружних помідорів;
для соусу:
- цибулина;
- болгарський перець;
- 2 середніх помідора;
- томатної пасти - 2 ст. лож.;
- вино будь - 4 ст. лож.;
- оливкова олія.
для пряної основи:
- оливкова олія;
- болгарський перець;
- перець чілі та інші спеції;
- петрушка;
- часник.
Як приготувати класичний рататуй:
Обидва баклажани, помідори, кабачки з м'якими кісточками нарізати тонкими, до 3 міліметрів, кружечками.Приготувати соус томатний:
- дрібно нарізати цибулю;
- дрібно нарізати перець болгарський, залишивши кілька зерняток;
- знявши шкірку, розтерти томати;
- обсмажити все це, заклавши в сотейник одночасно;
- через 4-ри хвилини ввести томатну пасту, спеції, дрібну сіль;
- довести до кипіння;
- через хвилину вимкнути.
Залити у форму, в якій будете готувати рататуй. Поверх соусу, що розходяться від центру колами, викласти овочі, обов'язково чергуючи їх - часточка баклажана, скибочка помідора, шматочок кабачка. Заповнити, щоб у формі не залишилося порожнеч. Якщо не вистачає овочів, тут же дорежьте.
Готуємо пряний соус (основу):
- збиваємо блендером чилі і перець болгарський;
- вводимо зелень і часник;
- знову збиваємо;
- вводимо 3 ст. ложки оливкової олії;
- шепіт солі;
- через пару хвилин вимикаємо блендер.
Поливаємо зверху наш рататуй пряним соусом. Солимо. Скроплюємо маслом. Трохи стукаємо формою об стіл, щоб овочі взяли своє остаточно становище і не зміщувалися під час готування. Запікаємо при 190С не менше 1-го години. Перед подачею, дати охолонути у формі близько 15-ти(можна менше) хвилин. Також нагадаємо: деяким дуже подобається є рататуй, заправляючи його жирної сметаною.
Смачного!!!