Рецепт яблучної пастили:
- солодкі стиглі яблука за смаком - або солодких, або трохи з кислинкою, сортів.
Як приготувати яблучну пастилу:
Яблука, помивши і позбавивши шкірки, розділити на четвертини, паралельно видаляючи з кожної часточки неїстівну серцевину. Порізати на 4-8 частин, видалити серцевину. Часточки розкласти шарами в каструлі (краще володіє покриттям, стійким до пригорання) і поставити на конфорку.Варити яблучні дольки до утворення однорідного пюре, не забуваючи помішувати, щоб уникнути пригорання соку. Підказка: 3 кг яблучної м'якоті готується в середньому 30-40 хвилин. Пюре, не остуджуючи, подрібнити на блендері або кухонному комбайні, використовуючи насадки для збивання піни.
Витягти збите пюре, розкласти його у формі або на сухому без масла деко (можна при бажанні використовувати розрізаний з одного боку пластиковий рукав або пергамент). Розтягнути пюре до шару до 5 мм Сушити (саме сушити, а не смажити або піч) на верхньому рівні духової шафи, налаштованого на температуру до 80-120 С. Загальний процес сушіння займає мінімум 2 години в духовці з нижнім підігрівом, від 1.2 години - в духовій шафі з двосторонніми джерелами тепла.
Коли пастила стемніє і стане пружною, витягнути деко, і, не давши продукту остаточно «задубеть», зняти пастилу, переклавши її на інший лист або піднос. Повернути на вихідне місце, перевернувши догори ногами, та ще підсушити в духовці. Остаточно знявши, розрізати на пластинки або цукерки (можна використовувати форми для нарізування печива або пряників), розкласти до охолодження. Після охолодження змочити рафінованим маслом або обтрусить цукровою пудрою, щоб пастила не прилипав до пальців.
Ласощі виходить набагато смачніше магазинного!