Як приготувати брагу на сухих дріжджах.При відсутності
свіжих пресованих дріжджів в пачках по 1 кг для приготування браги можна
використовувати сухі дріжджі (наприклад, Саф-Левюр), які продаються в пакетах
по 100 гр. При цьому завжди виникає питання про співвідношення між сухими і
сирими дріжджами. Це співвідношення повинно бути в межах 1:5 - 1:6, тобто на 8
кг цукру треба взяти 1,5 пакета сухих дріжджів.
Як приготувати брагу на сухих дріжджах:
Всі моменти врахувати неможливо, пропорції приблизні, оскільки багато що залежить від якості самих дріжджів, їх свіжості і курсу долара на міжнародній валютній біржі. Перед застосуванням сухі дріжджі заливають в окремому посуді 0,3 - 0,5 л теплої води (30-32 градуси, не більше!), дають трохи постояти і потроху помішують до повного розчинення. Після цього додають в ємність з цукровим розчином.
Брага на сухих дріжджах за якістю виходить не гірше, ніж на
сирих. Але в перші кілька годин вона може поводитися непередбачувано. Іноді
процес бродіння проходить абсолютно спокійно. Але можливо і бурхливе
піноутворення. Піна, як кажуть, "пре з усіх щілин", і утримати її
практично неможливо. Не здумайте намагатися герметично закрити кришку. Її в
кращому випадку вирве, а в гіршому може розірвати всю ємність. Щоб брага на
сухих дріжджах вийшла на всі 100, на всяк випадок під рукою треба завжди
тримати пляшку олії, і при рясному утворення піни плеснути в брагу 50-100 грам.
Причому, можливо, зробити це доведеться не один раз, бо брага на сухих дріжджах
– хоч и смачна, але дуже непередбачувана.