Грибний порошок можна приготувати з різних їстівних грибів.
Краще всього використовувати гриби з гарним ароматом і приємним смаком: рижики,
гриби-парасольки, але підійдуть і змішані гриби.
Як приготувати грибний порошок.
Очищені сухі гриби нарізають тонкими скибочками і висушують
до твердості. Остиглі гриби подрібнюють у блендері, кавомолці або в млині для
перцю. Якщо отриманий грибний порошок недостатньо дрібний, його ще просівають,
більш великий висушують ще раз і знову змелюють. Дрібний порошок краще
розчиняється і засвоюється.
Грибний порошок треба зберігають у сухому місці в щільно закритих банках, пляшках або пластикових мішечках. Перед вживанням грибний порошок змішують з невеликою кількістю теплої води, де він набухає протягом 20-30 хвилин, потім додають в їжу і варять 10-15 хвилин.
Грибний порошок є дуже гарною приправою до супів, соусів,
тушкованих м'ясних і овочевих страв. Зважаючи на те, що гриби в порошку добре
размельчены і при цьому дуже сухі, грибний порошок зберігається краще, ніж інші
грибні консерви.