Як топити смалець або як зробити смалець.
Беремо сало або жирові обрізки. Нарізаємо невеликими
шматочками. Замочуємо в холодній воді приблизно на 12 і більше годин, кілька
разів міняючи воду.
Вимочені і сцеженные обрізки викладаємо в широку каструлю,
наливаємо на дно трохи води – достатньо, щоб вода накрила дно каструлі/ і
ставимо на середній вогонь.
Постійно помішуючи, починаємо топити смалець. Слідкуйте за
тим, щоб шматки сала не пригорали, оскільки в іншому випадку, готовий продукт
буде гірчити. При потребі, зменшити вогонь.
Жир поступово втопиться, вода в каструлі випаровуватиметься,
шкварки зменшуватися в розмірі.
Смалець готовий тоді, коли вся вода зникне, а шкварки стануть легкими, сухими і придбають приємний золотистий відтінок.
Виловлюємо шкварки з топленого смальцю. Їх можна присолити,
додати часнику і насолоджуватися, а можна використовувати при приготуванні
різних страв.
Сам жир процідити через дрібне ситечко і розлити по банкам.
Тепер ви знаєте, як зробити смалець.