Рецепт простий гірчиці - гемає нічого складного. Те, що я покажу і
розповім, швидше заготівля, основа, а все інше - спеції, добавки, приправи, ви
можете додати потім, на свій смак.
Щоб приготувати гірчицю:
Суха гірчиця /гірчичний порошок/
Окріп
Сіль
Цукор
Соняшникова олія - на 100мл - 2ст.л масла
Оцет 6% - за бажанням, 1ч.л на 100мл гірчиці
Нам знадобиться чистий банку в якій ми будемо робити
гірчицю. У банку насипаємо гірчичний порошок, приблизно на 1/3 банки. Тепер, при постійному помішуванні, поступово
наливаємо окріп. Розмішуємо дуже добре, щоб вся гірчиця розчинилася і не
залишилося ніяких грудочок. Кип ’ ятку потрібно саме стільки, щоб довести
консистенцію гірчиці до бажаної густини. Наливаєте трохи кип ’ ятку, добре
розмішує і дивіться. Гірчиця розбухає, доливати ще трохи, добре і ретельно
розмішує і знову дивіться.
Коли густота вас влаштовує, то можна додати сіль і трохи
цукру. Тут існує один нюанс: Гірчиці треба наполягати, щоб придбати саме той
смак, до якого ми звикли. Свіжа, тільки що зроблена гірчиця має огидний,
терпкий, гіркуватий смак і саме в цей момент не б'є в ніс, тому не подумайте,
що вона у вас вийде слабкої)).
Коли будете солити і додати цукор, то не звертаєте увагу на
саме ці смакові фактори, а просто соліть і орієнтуєтеся на сіль і ні на що
інше. Приблизне співвідношення солі і цукру 2-1. Отже, якщо ви поклали 1/2 ч.л
солі, то відповідно додаєте 1/4ч.л цукру. Оцет додається в тому випадку, якщо
не хочете дуже гірку, гостру гірчицю, тому я написала, що за бажанням.
Наприкінці додаємо соняшникову олію і все ретельно розмішуємо.
Щільно закриваємо кришкою і залишаємо в холодильнику
настоюватися, дозрівати приблизно 12 години.
Це и є рецепт гірчиці.