Турецькі десерти



Турки, що прийняли мусульманство в 9 столітті, продовжують святкувати Шекер Байрам-(свято солодощів). У святкові дні, у великому достатку пригощають гостей локумом, мигдалем в цукрі, шербетом, печивом, пахлавой та іншими солодощами. До солодощів подається содова вода. Святкові візити наносять з подарунками, солодощами. Під час візиту дотримуються філософії "пригощайтеся солодощами, щоб мова наша була солодкою".

Солодке блюдо, для кожного турка настільки необхідно, що кожен квартал має свого продавця мухаллебі (молочний кисіль на рисової муці). Страви на десерт, в турецькій кухні поділяються на три групи: борошняні страви з шербетом, молочні страви та фруктові страви на десерт. Шербет готують із суміші цукру, води і лимонного соку, їм поливають коржа. Найпоширенішим видом десерту являатся пахлава. Її приготування досить клопітно, однак смак відмінний. Традиційну пахлаву готують з тонких шарів (8 шт.)

Розкачати тісто з начинкою з фісташок. Замість фісташок (в залежності від регіонів Туреччини) вживаєте фундук або волоські горіхи. Крім пахлави широко поширені і інші види страв на десерт: шекерпаре, візир пармаги (палець візира), ханим гебегі (дамський пупок). Солодкі страви на десерт, приготовлені на молоці не вимагають особливих турбот і вміння, тому їх найчастіше готують господині. Молочний кисіль-перше блюдо в житті немовлят після материнського молока. Рисовий сютлач (солодка страва з молока і цукру і рису), Кешкюля з мигдалем, кокосовим горіхом, тавук гекса (куряча грудинка) - найулюбленіші страви на десерт. Солодке блюдо з інжиру з волоськими горіхами, вершками, голубці з урюку, пурпурно-червоний, кисло-солодкий айвовий пудинг.

Айвовий пудинг є самим іслюбленним ласощами для тих, хто воліє найніжніші та повітряні десерти. Борошняні та фруктові солодкі страви на Десерт турки вважають за краще є з вершками. У турецькій кухні серед солодких страв поширені фрукти, варення і компоти. У турецькій кухні є солодкі страви релігійного спрямування. "Ашура"-солодка страва, за повір'ям приготоване з продуктів знайдених на Ноїв ковчег, або гюллач, що готується з молока, рожевої води і найніжнішого тесту. Ці страви на десерт є даром мусульманства турецької кухні. Щоб бесіда була приємною, а склад сладчайшим - їжте солодке!


Потрібно мати залізну витримку, щоб проходити байдуже повз турецьких ресторанів, з кухні яких доноситься спокусливий аромат загадкових східних блюд. Кебаби, котлети, шашлики - величезні порції цих страв хочеться поділити на двох. Османський печеня тільки-тільки з духовки ще шипить у вас на столі в глиняному довгастому блюді, а ви розглядаєте, з чого воно складається: виявляється - з м'яса, картоплі та овочів. Усі м'ясні страви готують з різноманітними гострими приправами. Блюдо з ягняти, запеченого в земляній ямі, буде довго снитися вам після повернення додому. Шаурма ...

У Туреччині вона куди смачніше тієї, що продають у Москві. Різні варіанти приготування кабачків і баклажанів - тушковані, запечені - потрібно спробувати обов'язково.