У Туреччині, в зимову холоднечу, теплі, літні дні завжди чекають покупців риботорговці голосно зазивають їх до своїх різнобарвним прилавків на відкритому повітрі, біля моря. Туреччина розташована на землях, які оточені Чорним, Егейським і Середземним морями. Теплі води цих морів дозволяють розлучається тут багатьом видам і особинам риб. Однак, слід зізнатися, що, в результаті неправильного улову, за останні роки різновиди цього раніше багатого морського врожаю досить знизилися. У мережі рибалок трапляються у великій кількості: султанка (барьбулька), середземно-морскоатлантіческая ставрида, тунець, пеламіди, скумбрія (макрель), хамса (анчоуси), луфарь, меч-риба, чорноморська камбала, кефаль, морський (золотавий) окунь, оркінос , омари, краби та устриці подаються лише до столу заможних і забезпечених сімей. До рибних блюд відносяться й інші продукти моря: мідії, кальмари, восьминоги.
У прибережних містах, особливо в Стамбулі і Ізмірі багато рибних гурманів, однак в інших містах до риби і морських продуктів відносяться без особливого інтересу.
Стамбул, османського періоду, в якому процвітала палацова життя, є батьківщиною такого казкового блюда як "Голубці зі скумбрії", начинена рисом, родзинками і фісташками.
Перед приготуванням рибу необхідно обваляти в борошні. Можна відварити у воді або є смажену на рашпере. У турецькій кухні найбільш поширеними видами риби є ці три.
Однак, є великий асортимент морських продуктів і смачних страв з них: супи, пілакі, голубці, плови, шашлики, Яхни та інші специфічні страви прибережних районів.
Найулюбленішим видом з рибних страв бажаних чорноморськими народами, є хамса. Мотиви народних ігрищ і танців символізує живі, динамічні рухи цієї найулюбленішої рибки. У прибережних містах Чорного моря з хамси готують всілякі страви, маринади і соління, плови, пироги. Найпоширенішим морським продуктом, після риби є мідія. Голубці, пілакі, плови, смажені страви.
Мідією торгують також вуличні торговці.