10 коренеплодів моркви середньої величини;
хлібні крихти;
6 сухих абрикосів (курага);
пучок зеленої цибулі;
2 столові ложки очищених кедрових горішків;
2-3 зубчики часнику, товчених з сіллю;
1 яйце;
невеликий пучок петрушки;
трохи свіжої м'яти;
невеликий пучок кропу;
сіль і перець за смаком;
борошно для панірування;
соняшникова олія для смаження;
для соусу:
3 столові ложки густої сметани;
сік половини лимона;
2 зубчики часнику, товченого із сіллю;
сіль і чорний мелений перець за смаком
Страва, як мовиться, «на любителя». Воно має незвичайний пряний смак. Для приготування соусу збийте сметану з часником і лимонним соком, посоліть і приправте меленим перцем за смаком. Можна додати трохи будь-яких трав і спецій за вашим вибором. Соус повинен вийти дуже гострим, щоб відобразити солодкуватий смак морквяних кульок.
Зваріть моркву на пару і добре просушіть. Пропустіть моркву через м'ясорубку разом з промитими абрикосами, зеленню, часником, цибулею та горішками. Залиште масу на півгодини настоятися, а потім перемішайте з яйцем і додайте хлібні крихти, сіль і перець. Суміш повинна бути клейкою і трохи рідкої, тому кількість хліба заздалегідь вказати складно.
Тепер сформуйте з морквяної маси невеликі кульки і обваляйте кожен в борошні. Робити це простіше так: викладіть на тарілку рівним шаром борошно, а потім беріть столову ложку морквяної маси, викладайте на борошно і скочується кулька прямо на тарілці. На мій погляд, морквяне кефти буде смачнішою, якщо для панірування використовувати хлібні крихти (панірувальні сухарі) замість борошна. Розігрійте в глибокій сковороді олію і обсмажте кульки до утворення коричневої скоринки, а потім розкладіть їх на тарілці або паперовому рушнику, щоб скло зайве масло. Якщо замість кульок ви зробите невеликі котлетки, то масла до обсмажування піде менше.
Подавайте морквяне кефти з соусом.