Для тiста:
- Борошно - 500 г
- Яйце - 2 шт.
- Сметана - 150 г
- Молоко - 150 г
- Вершкове масло - 50 г
- Дріжджі - пів-пачки сухих (5-6 г)
- Сіль - щіпка
- Цукор - 1 ч. л.
Для начинки:
- Волоські горіхи - 250 г
- Цукрова пудра - 250 г
- Вершкове масло - 250 г
- Ваніль
Для верху
- Яйце збите - 1 шт.
- Волоські горіхи (половинки)
Для сиропу
- Мед - 150 г
- Гаряча вода - 90-100 мл
Приготування:
Приготувати тісто для пахлави:
Спочатку потрібно підігріти молоко, щоб воно було тепле,
додати туди дріжджі і цукор, розмішати і дати дріжджам "ожити", щоб
вони піднялися шапочкой.В іншій мисці змішаємо борошно, масло, яйця, сметану і
сіль. Перемішуємо слегка.Затем в цю суміш додаємо наші "ожилі" дрожжі.Размешіваем
і добре вимішуємо м'яке тісто і ставимо в тепло на години від 1 до 1,5
(накрийте тісто рушничком). Тісто має добре підійти.
Поки тісто для пахлави підходить, зробимо начинку:
Горіхи підсмажити трохи на сухій сковороді, прокатати
качалкою або пропустити через м'ясорубку
Подрібнені горіхи змішати з ваніліном і цукровою пудрою.
Форму змащуємо вершковим маслом.
Тісто, що підійшло розділити на частин 12, один шматочок з
яких повинен бути в 2 рази більше другіх.Берем тепер цей великий шматочок і
розгортаємо його площею такою, щоб він накрив дно і боки нашої форми, і ще
трохи свісал.Теперь наметовому тісто на качалку і переносимо на форму.І
вистилаємо їм нашу форму. Краї тесту нехай звисають. Тепер розтопимо вершкове
масло.І змажемо їм тесто.Теперь розкотимо наступний пласт, але вже до розмірів
дна нашої форми, товщиною приблизно 1 мм.
Переносім так само, на качалці, і застилає дно.Второй пласт
тесту ми теж змащуємо тонким шаром масла і тепер вже посипаємо начинкою
(начинки сипте стільки, щоб вистачило на верств 10) І таким чином: ..
розкатали, поклали, змастили, посипали - повторюється ще раз 9 (всього раз 10)
Тепер розкочуємо 11-й шматочок тіста і накриваємо їм 10-й пласт. 11-й пласт
змащуємо маслом.Свісающіе краї тіста зрізаємо ножем так, щоб край залишався
приблизно 1-2 см.Края укладаємо на тесто.І змащуємо краї збитим яйцом.Теперь
розкочуємо останній 12-й шматочок тіста і накриваємо їм 11-й пласт. Верх
змащуємо вже збитим яйцем, щоб наша пахлава була рум'яна і красівая.А тепер
розрізаємо пахлаву на традиційні ромбікі.Режем не до кінця, інакше все витече
на дно форми і буде горіти. Тому ріжемо МАЙЖЕ до конца.Затем на серединку
кожного ромбика кладемо половинку волоського горіха, злегка пріжімая.Готово!
Тепер включаємо духовку, ставимо на плиту нашу форму з
пахлавою, накриваємо її рушничком і залишаємо расстаіваться на 15 хвилин.