Яку хлебопечь купити?

Хлібопекарське діло активно завойовує серця домогосподарок. Тому ми вирішили приділити увагу цим диво-приладу і розповісти про те, як правильно вибрати хлібопічку, а також про переваги і недоліки популярних моделей. Ми не будемо обмежуватися загальними рекомендаціями, а розглянемо декілька популярних моделей хлібопічок різних цінових категорією.

Переважна більшість хлібопічок, які присутні на нашому ринку, збираються в Азії. В основному це Китай, Тайвань, Малайзія. Бувають, звичайно, моделі європейської збірки, японської, але вони, як правило, істотно відрізняються за ціною.

Втім, країна-виробник особливої ролі не грає. Серйозні бренди однаково суворо контролюють процес проізодстве - будь то Китай чи Японія. Тому, перш за все, оцінюйте імідж виробника, відгуки про нього інших покупців. Ми, зі свого боку, рекомендуємо бренди: Moulinex, Clatronic, Panasonic, Tefal.

Купуючи хлібопічку, обов'язково оцінить розміри вашох кухні. Пристрій не маленьке, і варто виділити йому окреме місце - так, щоб не заважав. Ще одне важливе питання - енергоспоживання. З чуток від необізнаних користувачів хлібопічка "їсть" багато енергії. Насправді це не так. Середній час випікання становить близько 4 годин. І це не означає, що всі 4:00 хлібопічка використовує електроенергію. При замісі і настаюванні теста пристрій споживає мало енергії, а при випіканні він нагрівається до певної температури, а після - тільки підтримує її.

Стандартна хлібопічка має декілька режимів приготування білого і житнього хліба, кексів, замішування тіста, приготування джему. Чим більше функцій у хлібопічці, тим, відповідно, вище і ціна.

За відгуками численних користувачів, Panasonic SD-255 - краща хлібопічка. Форма випікання хліба - вертикальна. Відсутність оглядового віконця - істотний недолік, який, втім, виробник вирішив перетворити на гідність, запевняючи, що суцільний тепловідбивний верх дозволяє більш якісно пропікається верх. Незалежно від розміру буханки, хліб пропікається відмінно. На відміну від інших хлібопічок, у Panasonic SD-255 спочатку присутня вирівнювання температури, тривалість якого визначає сама піч в залежності від температури навколишнього середовища та інгредієнтів. Це збільшує час випікання на 30 - 90 хвилин. Але, як показує практика, це того варто. Програма випікання житнього хліба - найбільш вдала. Хліб виходить високий, квадратної форми.

Конструкція пристрою достатньо надійна. Хліб на виході виходить легкий і повітряний. Максимальний час випікання - 6:00 (французький хліб). Основний режим випікання займає близько 4 годин. За цей час апарат замісить тісто, дасть йому настоятися, зробить обминку, расстойку і спече. Швидкий режим займає 1 годину 55 хвилин. Тісто для піци готове за 45 хв. Джем виходить дуже ароматний і прозорий, навіть із заморожених продуктів. Panasonic SD-255 пече буханки на 600 грам, 800 грам і 1250 гр. Можливо випікання бородінського і житнього хліба.

Хлібопіч Moulinex 5004 - друга за популярністю хлібопічка серед любителів гарячого хліба. Пристрій має 14 програм приготування хлібів, багетів, кексів та тесту. Є три режими випікання: світла / середня / темна скоринка. Маса готового продукту може бути 750 гр., 1000 гр. і 1500 гр., або 4 багета по 100 гр. кожен. Хліб виходить квадратної форми. Плюси - добре місить тісто, хліб виходить великий, гарна книга рецептів у комплекті. Це ідеальний пристрій для любителів більш щільного хліба і багетів. До мінусів даного пристрою користувачі віднесли крихкий пазл, який тримає кришечку грубки, незручна форма для випікання, і мірний стаканчик з укрупненої градацією.

Хлібопічки фірми Оrion 205 мають непогані відгуки користувачів. Багато хто вважає, що пристрої цієї фірми має оптимальне співвідношення ціни і якості. Оріон 205 - відмінний вибір для любителів хліба довгастої форми. До відносних недоліків відноситься те, що борошно потрібна дуже гарної якості, втім, як і дріжджі (рекомендують львівські). У наборі не додається книга рецептів, однак, при наявності Інтернету, це не такий вже й великий недолік.

Користувачі хлібопічки KENWOOD BM 300 визначили цей пристрій, як середнє за якістю. Хлебопечка має 12 програм, форма для випікання виготовлена з нержавійки, що є певним плюсом. До мінусів такого пристрою відноситься велика маса і нестійке антипригарне покриття, з яким варто обережно поводитися.

Також відмінно себе зарекомендували хлібопічки Clatronic. Наприклад, модель BBA 2865 дуже функціональна і набагато дешевше аналогів на зразок Мулінекс. По-перше, в ній є відерце з антипригарним покриттям, яке легко миється. Знімна кришка приладу дозволяє очистити хлібопічку і всередині. 2 мішалки швидко і якісно замішують тісто. Пластиковий Термоізольований корпус хлібопічки безпечний в роботі. Управління хлебопечкой здійснюється зручним і приємним чином: електронна панель оснащена інформативним дисплеєм, на якому показується меню вибору програми, ваги буханця, кольору скориночки. Про те, що хлібець готовий, хлібопічка сповістить вас звуковим сигналом.

Тепер про програмному пакеті хлібопічки Clatronic BBA 2865: 9 основних програм дають можливість отримати 31 комбіновану! За допомогою цієї хлібопічки ви приготуєте «основний» хліб, солодкий хліб з додаванням сухофруктів і родзинок, горіхів кунжутному зерен, хліб з борошна грубого помелу з додаванням висівок, випічку з дріжджового тіста, спеціальний пухкий хліб для бутербродів. До того ж, можна замісити тісто в хлібопічці - чудове, щільне, але легке, і використовувати його для приготування домашніх пельменів та піци.

А можна за допомогою Clatronic BBA 2865 зварити домашнє вареньіце, легке і свіже ... Просто купили по дорозі з роботи в супермаркеті пакет замороженої малини, або полуниці, або вишні, засипали ягоди в цебро хлібопічки, додали цукор, а для любителів «кислинки» - трішки лимонного соку, і запустили відповідну програму. І все, через півгодини намазуєте свіжий джем на домашній хлібець, а хіба може бути більш смачні ласощі до вечірнього чаю?

Хлебопічка Clatronic BBA 2865 суттєво змінить ваш побут: тепер вранці вас розбудить аромат свіжоспеченого хліба, а неждані гості не збентежать вас, адже з домашнім хлібом будь які сирні, ковбасні, рибні нарізки виглядають не бутербродами на швидку руку, а вишуканим фуршетом.

І наостанок розповімо кілька секретів приготування смачного хліба в хлібопічці:

1. Не у всіх людей виходить замісити правильно тісто для житнього хліба. Якщо така ситуація виникла і у Вас, спробуйте для замісу тіста використовувати функцію "пельмені", яка призначена для замішування тіста на пельмені.

2. Найголовніше при замісі тесту для хліба - борошно та дріжджі відмінної якості. Якщо Ви не впевнені у своїх силах, тоді краще слідувати строго за рецептом. Ну а якщо кулінарний досвід дозволяє Вам поекспериментувати із пропорціями, то результат може навіть і приємно здивувати.

3. Житній хліб практично у всіх хлебопечках виходить не з першого разу. Вся справа в житній муці. Для підняття тесту потрібно в 2-3 рази більше часу, ніж для пшеничного тіста. Знаючи це вже моно регулювати режими і експериментувати. Пропонуємо Вам рецепт житнього хліба, який можна спекти в режимі "пшеничний хліб":

1.25 чашки води
1 чашка борошна вищого гатунку
1 чашка борошна житнього
1.5 ч.ложки солі
2 ст.ложки цукру
2 ст.ложки сухого молока
1 ч. ложку, житньої закваски
0.5 ч.ложки лимонної кислоти
1 ч. ложку, солоду
2 ст.ложки рослинного масла
1.5 ч.ложки сухих дріжджів
Під кінець можна додати коріандр, кмин або горішків (за смаком). Замість солоду можна використовувати ложку цукру або меду.

4. Яку б Ви хлібопічку не придбали, не варто чекати багато чого від швидкого режиму випікання хліба. За 1-2 години жодна хлібопічка не спече смачний хліб.

5. При замісі тесу використовуйте дрібну сіль, оскільки велика кам'яна сіль дряпає антипригарне покриття.

Ми сподіваємося, що наша стаття і наведені в ній поради та відгуки користувачів дозволять Вам вибрати кращу хлібопічку, яка буде на 100% відповідати Вашим запитам. Ну а ми чекаємо від Вас коментарів і приклади з власного досвіду. Вдалого Вам вибору!