Інгредієнти (на 2 порції):
- 250 р. маскарпоне;
- 2 жовтки + 1 белок;
- 50 р. цукрової пудри;
- 8-12 «пальчиків» савоярді;
- 50 мл. лікеру (у мене Бейліз);
- 125 мл. міцного солодкого кава;
- 2 ст.л. какао + м'ята для прикраси.
Що таке савоярді (італ. savoiardi - «савойські», також «дамські пальчики») - бісквітне печиво витягнутої плоскої форми, зверху покрите крупинками цукру. Савоярді легко вбирають рідину і стають від цього дуже м'якими. Савоярді - невід'ємний інгредієнт багатьох французьких десертів, зокрема, це печиво використовуються в приготуванні тортів-морожених, російської шарлотки і тірамісу.Савоярді були придумані при дворі герцогів Савойський в кінці XV століття з нагоди візиту короля Франції і невдовзі отримали статус «офіційного» печива Савойї.
Приготування:
1. Зварити міцну каву, додати цукор за смаком і лікер, перемішати. Це буде наш сироп-пропитка.
2. Збити жовтки з цукром до біла. Дуже важливо збити добре - не менше 5 хвилин і краще блендером на середній швидкості.
3. Окремо збити білок до стійких піків (щоб була біла піна, а не рідкий білок).
4. Маскарпоне збити віночком до м'якості. Можна починати додавати суміш жовтків з цукром - по одній ложці. Додаємо - збиваємо на низькій швидкості блендера - додаємо - збиваємо. Повинна вийде однорідна, кремоподібна маса.
5. Тепер по одній ложці додаємо білок. Блендер відклали в сторону. Перемішуємо обережно лопаткою зверху вниз. Маса не повинна бути занадто рідкою, приблизно, як густа сметана.
6. На дно формочки викладаємо трохи крему.
6. Савоярді занурюємо в сироп-просочення. Робити це потрібно дуже швидко, тому печиво моментально просочується і може попросту «зникнути» у вас на очах. Викладаємо печиво зверху на крем. У мене форма вузька і довгаста, тому я виклала тільки 2 пальчика. Ви можете викласти шар з 3 пальчиків. Покриваємо шаром крему. Зверху кладемо ще 2 -3 печива, просочені сиропом. Завершуємо шаром крему.
7. Прикрашаємо какао. Я зазвичай просівають його через маленьке сито. М'ята для декору.
8. Прибираємо в холодильник мінімум на 4 години, а краще на ніч.
Рецепт тірамісу
Як приготувати Тірамісу