5-7 курячих ніжок / стегенець;
200 гр. копчених ковбасок (краще гострих);
200-300 гр. копченої курки;
1,5 чашки (ч = 200 мл.) рису (тут підійде суміш бурого і дикого);
300 гр. протертих томатів (або у власному соку);
2-3 стебла селери;
1 великий солодкий зелений перець;
1 цибулина;
1-2 зубці часнику (факультативно);
Оливкова олія;
Сіль морська;
Чорний перець мелений;
З курки видалити шкіру, обсмажити в глибокій сковороді з додаванням оливкової олії, близько 5-7 мінут.Добдати нарізані ковбаски і готувати ще 2-3 хвилини. Перекласти в інший посуд.
У тій же сковороді (і олшї) на середньому вогні обсмажити півкільця цибулі і подрібнений часник, до м'якості, не допускаючи потемніння, пару хвилин. Приєднати нарізані селеру і перець, готувати ще 2-3 хвилини.
У сковороду повернути курку і ковбаски, засипати рис.
Додати подрібнені томати (краще навіть томати у власному соку, без шкірки, але можна і протерті).Долити приблизно 300-400 мл. води (в ідеалі курячий бульйон) - так, щоб рис був покритий рідиною. Довести до кипіння, після чого зменшити вогонь до мінімуму, і готувати, регулярно помішуючи (можна під кришкою), підливаючи воду / бульйон, при необхідності.
Хвилин за 7-10 до готовності присолити, поперчити і додати шматочки копченої курки без шкірочки. Довести до готовності (волію стан рису al dente), зняти з вогню і дати постояти перед подачею хвилин 20-30. Присипати петрушкою або іншою зеленню за смаком (чебрець тут дуже гарний!).
P.S. Це не класична варіація джамбалайі. Візьміть просто білий дліннозерий рис, і не використовуйте копчену курку (у цьому випадку додайте до загальної кількості ще 2-3 ніжки / стегенця). Вийде добротна джамбалайя без всяких збочень.