1 кг картоплі
1 яйце
1 стакан молока
200 гр твердого сиру
1 зубчик часнику
50 гр вершкового масла
0,3 ч.л. мускатного горіха
чорний перець за смаком
2 ч.л. приправ для картоплі, а можна покласти те, що вам хочеться або взагалі обійтися без приправ.
Відібрати великі неушкоджені картоплини приблизно одного розміру, ретельно вимити, очистити від шкірки і нарізати кружечками завтовшки 2 мм. Сир натерти на крупній тертці.
Три четветрі сиру змішати в мисці з молоком і яйцем. Додати мелений мускатний горіх, свіжозмелений чорний перець і приправу. Ретельно перемішати, злегка збиваючи.
Часник очистити, розрізати уздовж навпіл. Форму, в якій буде запікатися картопля, як слід натерти часником, потім змастити вершковим маслом.
Розігріти духовку до 200C. Картоплю викласти у форму по колу так, щоб кожен кружечек трохи заходив на інший (зручніше викладати від середини форми до її країв). Залити картоплю сирної сумішшю. Зверху посипати сиром і покласти шматочки вершкового масла. Поставити форму в духовку, запікати 45 хвилин.
Подавати гарячим, посипавши дрібно нарізаною зеленою цибулею, обсмаженими кільцями ріпчастої цибулі або обсмаженими смужками бекону.