Юшка - постійне блюдо, що було присутнє на святкових і
повсякденних столах українського козацтва. Найчастіше юшку готували тільки з
овочами, але неодмінно на бульйоні з яловичої кістки, та з додаванням м'яса, коли
дозволяла церква і гаманець.
Рецепт юшки з яловичини з овочами (серія козацькі рецепти):
- 900 г яловичої рульки
- 4-6 коротких шматочків мозковий кістки
- 2.3 л води
- 2 пера лука-порею
- 2 цибулини репчатых
- 1/4 щільного качана білокачанної капусти
- 100 гр хлібних крихт
- кілька гілочок шафрану
- 2 ст. л. солі
- чорний мелений перець
Як приготувати козацьку юшку:
М'ясо порізати на 5 см кубики. Покласти в каструлю з водою і
кістками. Довести до кипіння, зняти піну. Знизити огоньи варити, не закриваючи
кришкою, протягом 2 - 2 1/2 години.
Тим часом підготувати овочі і закип'ятити в окремій каструлі
цілком або порізавши великими шматками.
Коли м'ясо майже готове, дістати кістки і додати в бульйон
овочі. Продовжувати варити, поки овочі
не будуть м'якими. Донавить лебные крихти, шафран і приправити. Знову довести
до кипіння і готувати 2-3 хв.
Зняти жир з поверхні перед тим, як подавати.
Примітка: В кінці для
ситості можна додати сире яйце.