Чорні пряники.



Як приготвувати чорні пряники.

3-4 склянки житніх сухарів,
2-3 склянки сиропу,
2-4 ст. ложки меду,
1-0,5 ч. ложки пекарського порошку,
2 жовтки,
1 ст. ложка борошна,
1 ч. ложка кориці,
0,5 ч. ложки імбиру,
3 бутона (пів палочки) гвоздікі,
1 щіпка мускатного горіха.

Глазур:
500 г цукру,
3/4 склянки води.

На 3-4 склянки житніх товчених сухарів або житніх сухарів наполовину з здобними крихтами від печива: 2-3 склянки сиропу варення (смородинного, журавлинного, брусничного) або суміші смородинного і малинового сиропу, меду, 1-0,5 чайної ложки амонію або пекарського порошку (суміш: амонію 40 відсотків і соди 60 відсотків), 2 жовтки, столова ложка борошна. Якщо робити все за правилами знадобляться такі прянощі: кориця, імбир, гвоздика, мускатний горіх, але можна обмежитися і неповним набором.

Сироп від варення і мед перемішати і прогріти, не доводячи до кипіння, додати мелені прянощі і замісити на цій суміші з житніми сухарями круте тісто. Добре промесить його, розкачати шаром в 1 см, просушити на аркуші або в попередньо нагрітої, але виключеній духовці, або нагорі плити, в якій запалена духовка. Потім нарізати у теплому стані  і глазурувати. Глазур робиться з 500 г цукру і 0,75 склянки води. Цукровий сироп уварювати "до середньої нитки", тобто до такої густоти, поки він не буде тягнутися "ниткою". Попередньо зняти піну.

Пряники помістити в широкий емальований таз одним шаром і рівномірно облити цукровим сиропом, а потім перемішати дерев'яною ложкою, щоб глазур накрила їх рівномірно. Пряники покласти на лист і просушити в духовці не більше 1 хвилини.

 рецепт чорних пряників