Грецький великодній хліб.



Рецепт: Грецький великодній хліб   - сачний і ароматний великодній хліб і одночасно підставка для яєць.
Вам знадобиться
600 г борошна
100 г цукру
7 г сухих дріжджів 40 г свіжих
100 г зацукрованого кумквата
1 лимон
125 г вершкового масла
250 мл молока
5 яєць
1 шт зірчастого анісу
Як готувати  грецький великодній хліб




Просіваємо борошно у велику ємність, робимо в ній поглиблення. У поглиблення насипаємо 1 ч.л. цукру, наливаємо 2 ст.л. теплої води, висипаємо сухі дріжджі і злегка перемішуємо з невеликою кількістю борошна. Залишаємо опару на 15 хвилин в теплому місці, щоб дріжджі активізувалися. У тому разі, якщо сухі дріжджі і не потребують опари, то краще дотримуйтесь інструкцій на упаковці, тобто додайте їх у тісто, змішавши з борошном.

Поки підходить опара підготуємо лимонні цукати - моєму їх, видалимо кісточки й ріжемо невеликими шматочками.




Лимон гарненько моєму щіткою, обдаємо окропом (щоб прибрати речовини, якими обробляють цитрусові) Цедру лимона трьом на дрібній тертці - нам потрібен тільки жовтий шар.

В ємність з борошном додаємо цукор, що залишився, лимонну цедру, цукати, шматочки м'якого масла, наливаємо тепле (не гаряче!) молоко, додаємо 1/2 ч.л. меленого анісу і замішуємо тісто. Місіть тісто до гладкого стану, якщо воно вийде дуже крутим, то додайте ще 50 мл молока.

Формуємо з тіста кулю, відправляємо назад в миску, накриваємо чистою тканиною і ставимо в тепле місце підходити на 3 години.

Підійшло тісто потрібно обім ’ яти і починаємо формувати наш хліб. Тісто розділити на 4 частини - три однакові і одну трохи більше.



З трьох частин скачайте довгі ковбаски, приблизно по 70 см в довжину. Навіть якщо вони здаються занадто тонкими - нічого страшного, головне щоб були довгими, тоді їх вистачить на велику мотанку. На пекарської папері сплетіть з ковбасок досить вільну косичку. Четверту частину тіста розкачати в ковбаску, довжиною рівною вийшла кісці, покладіть зверху. Злегка втисніть верхній брусок, розплющуючи косичку. Намітьте п'ять гнізд для яєць, зробіть їх досить глибокими, дістають до самого дна хліба.

Заздалегідь зваріть і остудіть яйця. Натріть рослинним маслом і розташуйте їх у гніздах, вкручуючи, щоб діставали до самого дна. А натирати маслом потрібно досить щедро, інакше яйця можуть прилипнути до хліба. Поставте в тепло щоб підійшло на 20 хвилин. Після вистійки змастіть хліб жовтком, змішаним із столовою ложкою води.



Посипте кунжутом і випікайте при 180 °C протягом 40-45 хвилин.

Коли хліб спечеться і охолоне звільніть гнізда й поставте туди фарбовані пасхальні яйця, а ті, що використовувалися при випічці можна покласти в якій-небудь салат.

Грецький великодній хліб, фото.
Подавати можна розрізавши хліб на 5 частин, щоб у середині кожної виявилося яйце.