Тісто для вареників. Як ліпити вареники.Як варити вареники.

Тісто для вареників

Вареники готують з прісного тіста без дріжджів двома способами: тепловим і холодним.

При тепловому способі приготування вареників частина (1/2 від об'єму згідно з рецептом) борошна заварюють окропом (1/3 загальної кількості необхідної води): це покращує набухання клейковини. Заварену муку ретельно перемішують, додають іншу частину води кімнатної температури, яйця, сіль і замішують тісто так, щоб воно було однорідним, еластичним по консистенції і легко відставало від рук. Після цього тісту дають постояти 40 хвилин для визрівання.


Як ліпиті вареники - ФОТО.







Якщо необхідно зберегти тісто для вареників тривалий час, то борошно заливають холодною водою (або молоком), щоб краще зберігалася волога і тісто не висихало.

Потрібно також стежити, щоб тісто не було дуже густим, оскільки його важко розкачувати й ліпити з нього вареники.

Для приготування тіста для вареників беруть: на 3 склянки пшеничного борошна - 1 яйце,1/2 чайної ложки солі і 3/4 склянки води.


Як ліпити вареники

Традиційно вареники ліплять напівкруглої або трикутної форми.

Вареники напівкруглої форми. Для цього з розкачаного тіста вирізують склянкою круглі варениці, на середину кладуть начинку і з'єднують напівкруглі краї між собою.

Вареники трикутної форми. Підготовлене тісто розкачують завтовшки 1-1,5 мм і розрізують на квадрати 5х5 (10х10) см. В центрі кожного шматочка кладуть начинку, а потім з'єднують два протилежні кінці так, щоб вареник мав вигляд трикутника.

Якщо вареники потрібно приготувати досить швидко, то тісто розкочують у вигляді великого прямокутника, на якому, відступивши від його краю на 5 см, укладають начинки на рівній відстані (6-7 см), кладуть на нього іншу половину тіста, і вирізують вареники чашкою чи стаканом.

Обрізки тіста без начинки використовують для повторного розкочування тіста, а якщо начинки для вареників не залишилося, з них готують галушки. Це дуже смачно!


Як варити вареники

Підготовлені вареники кладуть у киплячу підсолену воду і після спливання на поверхню варять 5-7 хвилин на помірному вогні.

Не можна допускати бурхливого кипіння, щоб вареники не злиплися чи разірвалися!

Найкраще їх варити в широкій низькій посуді. Зварені вареники вибирають шумівкою і складають у друшляк для стікання води, потім перекладають у каструлю, поливають розігрітим вершковим маслом і злегка струшують, щоб вареники не прилипали один до одного.

Вареники з вишнями та іншими ягодами після варіння розкладають на дошці для охолодження і подають на стіл зі сметаною, цукром, ягідним сиропом.