Харчування при алергії на м'ясо птиці та яйця. 1




М'ясо птиці та яйця є джерелом білка, необхідного для нормальної діяльності людського організму. Крім того, ці продукти багаті вітамінами А, В1, В2, В6, В12, а також залізом.

При алергії на м'ясо птиці та яйця їх слід повністю виключити з раціону, поряд з продуктами, при приготуванні яких вони використовуються (майонез, соуси, морозиво, торти та тістечка).

В якості рівноцінної їжі рекомендується використовувати рибу, яка містить велику кількість легкозасвоюваних білків, подібних за амінокислотним складом з білками м'яса. Цінним дієтичним продуктом є м'ясо кролика, яке за смаком і схоже з курячим. У м'ясі кролика міститься велика кількість білка, вітамінів і мікроелементів (залізо, фосфор, калій, марганець).

Також варто включати в раціон продукти, що містять залізо: бобові, листові овочі, родзинки, насіння, какао. Крім того, корисно вживати продукти, що містять вітаміни групи В (рибу, бобові, насіння, горіхи, молоко, сир, хліб з цільного зерна), магній (ракоподібних, молюски, гриби, какао, листові овочі), мідь (часник, авокадо, морську капусту). Добре допомагає при цьому виді харчової алергії настій кропиви, а молоду зелень цієї рослини можна додавати в супи і салати.
Хорошою альтернативою птаху є соєві продукти. Так, соєве м'ясо містить близько 50% білка, який легко засвоюється організмом. У продажу можна знайти соєвий фарш, гуляш, відбивні (у вигляді сухих напівфабрикатів, які перед вживанням слід відварити). З них можна приготувати корисні та смачні страви.

При алергії на курячі яйця їх можна замінити перепелиними або Окара, яка містить велику кількість клітковини і заліза. При випічці печива, пирогів, хлібобулочних виробів замість 1 яйця додають окару з розрахунку 1 ст. ложка Окари, змішаної з 2 ст. ложками води.

В якості замінника яєць використовують також соєву муку (2 ст. Ложки борошна, розведеної в 2 ст. Ложках води, замість 1 яйця). Соєве борошно містить велику кількість білка і вітамінів і є цінним харчовим продуктом.

Нижче наведені рецепти блюд, які рекомендується включити в раціон особам, які страждають алергією на м'ясо птиці та яйця.

Закуска з соєвого сиру і помідорів

Інгредієнти: сир соєвий - 200 г, помідори - 5 шт., Цибуля ріпчаста - 1 шт., Перець болгарський - 1 шт., Картопля варена - 1 шт., Майонез соєвий - 100 г, зелень петрушки - 1 пучок, сіль за смаком .

Спосіб приготування

Соєвий сир нарізають кубиками, додають дрібно нарізану зелень петрушки, очищений і нарізаний кубиками картоплю, нашатковану перець, нарізані тонкими скибочками помідори, очищений і нарізаний півкільцями цибулю. Готову страву солять, поливають майонезом і подають до столу.

Закуска з консервованим тунцем

Інгредієнти: тунець консервований - 150 г, борошно соєве - 8 ст. ложок, вода - 8 ст. ложок, вершки - 2 ст. ложки, масло вершкове - 1 ст. ложка, зелень петрушки - 30 г, сіль за смаком.

Спосіб приготування

Соєве борошно змішують з водою, солять, додають рибу, виливають суміш у змащену розтопленим маслом форму і печуть в розігрітій до 200 ° С духовці протягом 5-7 хвилин.
Готову закуску прикрашають гілочками петрушки і подають до столу.

Салат з м'яса кролика з помідорами

Інгредієнти: м'ясо кролика відварне - 300 г, помідори - 4 шт., Цибуля ріпчаста - 2 шт., Салат зелений - 1 пучок, зелень петрушки - 0,5 пучка, олія  рослинна - 2 ст. ложки, кмин мелений - 0,5 ч. ложки, сіль за смаком.

Спосіб приготування

М'ясо кролика нарізають тонкими скибочками або соломкою, заливають рослинною олією, змішаним з тмином, і витримують у холодильнику протягом 1 години. З помідорів знімають шкірку, розрізають їх на половинки, злегка віджимають сік і нарізують їх скибочками. Цибулю дрібно рубають.
Всі продукти з'єднують, солять, перемішують і викладають в салатницю.
Перед подачею до столу салат прикрашають листям зеленого салату й гілочками петрушки.

Салат з м'яса кролика з маринованими огірками і печерицями

Інгредієнти: м'ясо кролика варене - 100 г, шампіньйони мариновані - 70 г, огірки мариновані - 2 шт., Цибуля ріпчаста - 1 шт., Маринад огірковий - 2 ст. ложки, майонез соєвий - 2 ст. ложки, цибуля зелений - 1 пучок, зелень кропу - 1 пучок, сіль за смаком.

Спосіб приготування

М'ясо кролика нарізують соломкою. Цибулину очищають і нарізають півкільцями. Частина зеленої цибулі та зелені кропу шаткують, а кілька гілочок залишають для прикраси готового блюда.
М'ясо, ріпчаста і зелена цибуля, кріп кладуть в глибоку миску. Окремо змішують огірковий маринад і майонез, додають в ємність з м'ясом і ставлять на 1-2 години в холодильник.
Дрібно нарізані мариновані гриби змішують з нашаткованою огірком, м'ясом кролика, цибулею і кропом. Салат солять, ретельно перемішують, перекладають в салатницю, прикрашають гілочками кропу і пір'ям зеленого лука.